Promptok, beviteli sor

Látható, hogy a PowerShell is a parancssorok elején, amikor tőlünk vár valamilyen adatbevitelt, akkor egy kis jelző karaktersorozatot, un. promptot ír ki. Ez alaphelyzetben így néz ki:

PS alaphelyzet szerinti könytár elérési útja>

Az „alaphelyzet szerinti könyvtár” nagy valószínűséggel a Users\felhasználónév könyvtárra mutat. Ez a prompt testre szabható. Itt ebben a könyvben sok helyen ilyen módosított prompt látható a példáimnál:

[1] PS C:\>

Ahogy korábban említettem, a PS elé biggyesztettem egy növekvő számot szögletes zárójelek között, hogy jobban tudjak hivatkozni az egyes sorokra a magyarázó szövegben.

A prompt többszintű, viszont csak 1 szint mélységig jelzi a >> jellel az alapszinttől eltérő mélységet, ennél mélyebb szintekre nincs külön speciális prompt:

14 . ábra Többszintű prompt

Ha „érzi”, hogy kell még folytatódnia a sornak, mert idézőjel szerepel a sor elején, vagy valamilyen nyitó zárójel, akkor >>  lesz a prompt. Ha már ki akarunk szállni a mélyebb szintű promptból, akkor azt egy üres sorban leütött Enterrel tehetjük meg.

Ha egy hosszabb sort inkább külön sorba szeretnénk tenni, a „visszafele aposztróf” (`  - AltGr 7) használatos:

15 . ábra Sortörés Escape (`) karakter után

Ez az un. Escape karakter, ami hatástalanítja a következő speciális karakter (itt pl. az Enter) hatását. Amúgy nyugodtan folytatódhat a parancssorunk a következő sorban, ha túl hosszú.

Ha több utasítást szeretnénk egy sorba beírni, akkor a „;”  karakterrel tudjuk azokat elválasztani.

[1] PS C:\> "Első utasítás"; 1+3; "Vége"

Első utasítás

4

VégeWord To HTML Converter