Gyorsbillentyűk, beállítások

Nagyban meggyorsítja munkánkat, ha ismerjük azokat a gyorsbillentyűket, amelyek elérhetőek a PowerShell ablakban. A Windows 7-ig elérhető konzolokban ezek állnak rendelkezésünkre:

TAB

Automatikus kiegészítés, további TAB további találatokat ad

Shift + TAB

Visszalép az előző találatra

F1

1 karakter a történet-tárból

F2

Beírt karakterig másol

F3 vagy

Előző parancs a történet-tárból

F4

Kurzortól az adott karakterig töröl

F5 vagy

Lépked vissza a történet-tárból

F6

Hatástalan

F7

Történettárat megjeleníti

F8

Parancstörténet, de csak a már begépelt szövegre illeszkedőeket

F9

Bekéri a történettár adott elemének számát és futtatja

Jobbkattintás

Beillesztés

Egérrel kijelöl + Enter

Másolás

"

Karaktert lépked, üres sorban a parancstörténet-tárból hív elő karaktereket

!

Karaktert lépked

ESC

Törli az aktuális parancssort

Tovább gyorsítja a munkánkat, ha a PowerShell ablak néhány beállítására is odafigyelünk. Ha jobb egérgombbal kattintunk az ablak bal felső sarkában levő PowerShell ikonra (   ), akkor a következő menü jelenik meg:

10 . ábra A PowerShell ablak menüje

Itt minket a „Properties” menüpont érdekel, kattintsunk rá. A megjelenő párbeszédpanelben van néhány fontos, munkánkat segítő beállítási lehetőség:

Az „Options” fülön a „QuickEdit Mode” fontos, hogy be legyen kapcsolva. Ennek birtokában tudjuk az egérrel kijelölni a konzolon megjelenő szövegeket és Enter leütésével a vágólapra helyezni. Szintén ez kell ahhoz, hogy a vágólapra valahonnan kimásolt szöveget a jobb egérgombbal beilleszthessük a kurzor pozíciójától kezdődően.

11 . ábra Options fül Windows 10 előtt

A „Font” fülön állíthatunk be az igényeinknek és szemünknek esetleg jobban megfelelő betűtípust és méretet.

A „Layout” fülön lehet optimálisabb ablakméretet beállítani. Ez főleg az ablak szélessége szempontjából fontos, mert majd látni fogjuk, hogy a PowerShell parancsok kimenete nagyon gyakran táblázat jellegű, és annak jobb, ha minél szélesebb ablakban tudjuk megjeleníteni.

12 . ábra Az ablak méretének beállítása

A Windows 10-ben jelentősen fejlesztették a konzol kinézetét, lehetőségeit. Itt a tulajdonságok között is sok a változás:

13 . ábra A Windows 10 konzol beállításai

Itt már egyszerűen választhatjuk a soronkénti kijelölést, a korábbi konzolban csak blokkokat tudtunk kijelölni, így több soros kifejezéseknél könnyen lemaradtak az első, vagy utolsó oszlopok lemaradhattak.

Jelen könyvbe másolt konzoltartalmak miatt én az ablakméretemet levettem 79 karakterre, mert ez pont még megfelelő fontmérettel beilleszthető a könyv lapjaira, de az igazi munkában, amikor jó nagy felbontású monitort használunk, akkor ezt érdemes legalább 150 karakterre megnövelni.

Szintén praktikus, ha a látható ablak szélessége és a mögötte levő „Screen Buffer” szélessége egyforma, mert akkor nem lesz vízszintes gördítő sávunk, ami jó, ha nincs. Ezzel szemben a függőleges puffer-méret lehet jó nagy, hogy hosszabb listák is gond nélkül teljes terjedelmükkel kiférjenek, és függőleges gördítéssel megtekinthetőek legyenek.

Az utolsó fül a színek beállítására való. Alaphelyzetben mélykék alapon fehér betűkkel nyílik meg a PowerShell ablak. Ha valaki könyvet ír, és a képernyőképek nyomtatásra kerülnek, akkor érdemes festékkímélés céljából inkább fehér alapon fekete betűket használni, ezt tettem én is.

Ha testre szabtuk az ablakot, akkor a párbeszédpanel bezáráskor rákérdez a felület, hogy ezeket a beállítások csak az adott ablakra vonatkozzanak, vagy legközelebb is viszont akarjuk látni a változtatásainkat, ha újra megnyitjuk a Start menüből a PowerShell ablakot. Érdemes ez utóbbi opcióval elmenteni változtatásainkat kipróbálás után.Word To HTML Converter