A legfontosabb providerek

A WMI providerek két forrásból származhatnak; vannak alkalmazás specifikus (ezeket egyes alkalmazások telepítik), és vannak beépített (ezeket a Windows részeként kapjuk) providerek. A következőkben áttekintjük az operációs rendszer részeként érkező legfontosabb providereket:

Win32 – a Win32 provider a számítógép hardver elemeihez és az operációs rendszer legfontosabb komponenseihez tartozó osztályok kiszolgálását végzi. A provider az adatok összegyűjtéséhez a Win32 API-t és különféle registry értékeket használ. A root/cimv2 névtér osztályainak döntő többségét ez a provider szolgálja ki.

SNMP – A provider a meglévő SNMP infrastruktúra és a WMI lehetőségeinek együttes használatát teszi lehetővé. A Windows Server 2003-ból ez a provider már hiányzik.

Performance Counter – A WMI legújabb verziójában a Windows Management Service a Performance Monitor által is használt adatfájlok alapján felépíti a teljesítményobjektumokat reprezentáló osztályokat a CIM Repositoryban. Az alkalmazások a többi WMI osztályhoz hasonlóan kérdezhetik le a teljesítményadatokat.

Registry – A registry providert felhasználó osztályok lehetővé teszik, hogy az alkalmazások írhassák és olvashassák a registryben szereplő értékeket. A RegistryEvent provider (regevent.mof) segítségével pedig alkalmazásunk értesítést kaphat a kiválasztott registry értékek módosulásáról.

Windows Driver Model – A Windows Driver Model lehetővé teszi, hogy az eszközvezérlő programok adatokat szolgáltassanak az általuk vezérelt eszközzel kapcsolatban .A provider ezekhez az adatokhoz biztosít hozzáférést a root/wmi névtérben létrehozott osztályok segítségével.

Directory Services – a DS provider az Active Directory osztályait és objektumait teszi elérhetővé a WMI-t használó alkalmazások számára.  A provider az AD sémát képezi le a WMI sémába. A DS provider ADSI segítségével csatlakozik az Active Directoryhoz.

Event Log – a provider a Windows Eseménynapló szolgáltatáshoz biztosít hozzáférést, és lehetővé teszi azt is, hogy programunk értesítést kapjon az új naplóbejegyzések keletkezéséről.

Windows Installer – a provider a root/cimv2 névtérben létrehozott osztályok segítségével biztosítja a hozzáférést a Windows Installer szolgáltatás által telepített csomagokkal kapcsolatos adatokhoz. A provider lehetővé teszi az MSI csomagok telepítését, eltávolítását és beállítását is.

Security – A provider lehetővé teszi a Windows rendszer biztonsági beállításainak kiolvasását és módosítását. Beállíthatjuk a fájlok és mappák tulajdonosát, naplózását, és a hozzáférési jogokat is.Word To HTML Converter