Mi is az a .NET keretrendszer

A .NET már sok éve velünk van, és a három betű valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, de talán nem fölösleges röviden áttekinteni, hogy pontosan miről is van szó, és miért jó nekünk ez az egész.

A .NET Framework a Windows operációs rendszerekbe egyre szorosabban integrálódó komponens, amely az alkalmazások új generációjának fejlesztését és futtatását teszi lehetővé. A .NET egyszerűen az infrastruktúra szintjére emeli számos általános feladat megoldását, amelyekkel korábban minden programozónak magának kellett jól-rosszul megküzdenie. Aki ismeri és betartja a szabályokat, az használhatja az infrastruktúrát.

A .NET alapú programok már nem közvetlenül veszik igénybe az operációs rendszer szolgáltatásait és nem is közvetlenül a processzor futtatja őket; egy újabb absztrakciós réteg (ez maga a .NET keretrendszer) kapcsolódott be a játékba. Ez természetesen némi sebességcsökkenést okoz a programfuttatás szintjén, de igen jelentős sebességnövekedéssel jár, ha a fejlesztésre fordított időt vesszük figyelembe.

A keretrendszer alapvetően két komponensből áll, ezek a CLR (Common Language Runtime) és a mögötte álló osztályhierarchia, a Class Library.Word To HTML Converter