.NET 4.0 befűzése

Bizonyos esetekben szükségünk lehet arra, hogy a PowerShell alatt ne csak a 2.0-ás, hanem valamely más .NET keretrendszer futtató környezete is elérhető legyen. Ez akkor lehet fontos számunkra, ha egy olyan új osztályt vagy egy réginek új metódusát vagy tulajdonságát akarjuk elérni, ami a 2.0-ban nincs meg.

Szerencsére ebben a tekintetben is testre szabható a PowerShell, nem kell megvárni a 3.0-ás PowerShell megjelenését (a könyv ezen részének írása 2012. februárjában zajlik). Ha például azt szeretnénk elérni, hogy a PowerShell a .NET4 runtime-ot használja, ehhez a %WINDIR%/system32/WindowsPowerShell/v1.0/powershell.exe.config-ban kell módosítani az alábbiak szerint:

<?xml version="1.0"?>

<configuration>

 <startup useLegacyV2RuntimeActivationPolicy="true">

  <supportedRuntime version="v4.0.30319"/>

  <supportedRuntime version="v2.0.50727"/>

 </startup>

 <runtime>

  <loadfromremotesources enabled="true"/>

 </runtime>

</configuration>

Látható, hogy akár több .NET Framework Runtime modulunk is lehet a PowerShell alatt, ilyenkor minden felsorolt verzióhoz kötött építőelemből származó osztályt használhatunk.

Természetesen vigyázni kell arra, hogy ez csak a PowerShell.exe működését fogja befolyásolni. Az ISE felületet vagy a PowerGUI környezetet nem, így ha ott is el akarjuk érni ezt a lehetőséget, akkor az azoknak megfelelő konfigurációs állományt is módosítani kell.Word To HTML Converter