PowerGUI, PowerGUI Script Editor

A PowerShellhez az egyik legpraktikusabb segédprogram a Quest Software PowerGUI  csomagja. Ez két fő programból áll. Az első maga a PowerGUI, ami jó néhány előre elkészített PowerShell parancsot, kifejezést tartalmaz egy fastruktúrába fűzve:

70 . ábra A PowerGUI felülete

A fastruktúra egyébként bővíthető, például Active Directory elemekkel, attól függően, hogy milyen bővítményeket telepítettünk a gépünkre, és mi magunk is készíthetünk hozzá faelemeket.

A programban az ikonnal jelzett faelemek mögött PowerShell szkriptek vannak:

71 . ábra A PowerGUI faelemek mögötti PowerShell parancsok

Ez lehet egy egyszerű PowerShell parancs, ún. cmdlet, mint a Processes-nél, vagy bonyolultabb szkript, mint a Services-nél.

Az ablak tetején, ha bekapcsoljuk a View menüben „PowerShell Script” opciót, akkor a „PowerShell Script” fülre kattintva meg lehet figyelni, hogy pontosan mit hajt végre a PowerGUI, amikor kattintgatunk a felületén:

72 . ábra A PowerGUI által végrehajtott parancsok

Például a fenti képen, középtájon látszik, hogy amikor a szolgáltatások listáján a „Status” oszlopra kattintottam, akkor erre egy func_Services | Sort‑Object  -property ’Status’ parancs hajtódott végre. Kezdőként, elemezgetve az általa végrehajtott kifejezéseket, sokat lehet tanulni.

Illetve a kimenetet mutató rács oszlopainak fejlécén jobb egérgombbal kattintva lehet kérni egy listát, ami a megjelenített objektumok tagjellemzői közül a tulajdonságokat mutatja meg:

73 . ábra Oszlopok, azaz tulajdonságok kiválasztása

Ezek közül lehet kijelölni azokat, amelyeket a rácsban meg akarunk jeleníteni. Ilyen szempontból ez az eszköz „okosabb”, mint a PowerShell GridView eszköze.

Ezen kívül ez az eszköz képes arra is, hogy a „Results” rácsban megjelenő elemekkel kapcsolatos tevékenységeket is létrehozzunk. A szolgáltatások esetében például ott a „Start”, „Stop”, „Resume”, stb. Ezek mögött mind-mind PowerShell szkriptek találhatók, amiket meg is nézhetünk, ha jobb egérgombbal kattintunk a tevékenység nevére és a megjelenő menüben kattintunk a „Properties”-re.

74 . ábra Eredmény-objektumokkal kapcsolatot tevékenységek

Az egész PowerGUI testre szabható, mi magunk is tehetünk bele faelemeket és tevékenységeket. Ezzel gyakorlatilag egy jó kis szkripttárként is tud működni a PowerGUI, nem kell a fájlrendszerben keresgélni a szkriptjeinket, mindegyik ott van a PowerGUI-ban. Ráadásul, az ilyen testre szabásainkat ki is rakhatjuk egy un. PowerPack fájlba, amit más PowerGUI felhasználók egyszerűen be tudnak importálni.

A másik eszköz a PowerGUI csomagban a Script Editor. Ez hasonló szkriptszerkesztő, mint a PowerShell ISE, de annál bizonyos vonatkozásaiban még többet is tud. Azon kívül, hogy gépelés során a parancsokon rögtön szintaxisellenőrzést végez, különböző színnel jelöli a különböző fajtájú szövegelemeket (parancs, kifejezés, változó, sztring, stb.), még a .NET osztályok tulajdonságait is felderíti, azaz a Reflector program szolgáltatásait is részben nyújtja:

75 . ábra A .NET osztályok tulajdonságainak felderítése

Gépelés közben a lehetséges parancsokat egy listában azonnal megjeleníti, a parancsok argumentumlistáját kis felugró ablakban kiírja. F1-re az adott parancs helpjét is megjeleníti.

76 . ábra Parancskiválasztó a PowerGUI Script Editorban

Az ablak felső részében szerkeszthetjük a kódot, bal alsó részben láthatjuk változóinkat és azok értékét, a jobb alsó részben a futtatott kód kimenetét olvashatjuk:

77 . ábra A PowerGUI szkriptszerkesztője

A jobb alsó rész legalján egy interaktív prompt is helyet foglal, ad-hoc parancsokat oda is be tudunk gépelni és végre tudjuk azokat hajtani.Word To HTML Converter