Konzolfájl

Mind a szkriptkönyvtáraknál, mind a promptnál, mind pedig a snapineknél megjegyeztem, hogy a saját bővítményeinket, testre szabásainkat a PowerShell ablak elfelejti, ha becsukjuk. Ezért vannak olyan megoldások, amelyek a bővítményeink definiálását, beemelését végző szkriptjeinket automatikusan minden PowerShell ablak nyitáskor lefuttatják.

Az egyik ilyen lehetőséggel magát a konzolt tudjuk testre szabni a snapinek tekintetében függetlenül attól, hogy ki indítja el a PowerShell környezetet. Ezt konzolfájl  segítségével tudjuk elérni, ilyen fájlt az Export-Console  cmdlet segítségével lehet legegyszerűbben létrehozni. Nézzük, hogy most milyen snapinek vannak a gépemen a Start menüből elindított PowerShell ikon után megjelenő konzolban:

PS C:\Users\tibi> Get-PSSnapin | Format-Table name

 

Name

----

Microsoft.PowerShell.Diagnostics

Microsoft.WSMan.Management

Microsoft.PowerShell.Core

Microsoft.PowerShell.Utility

Microsoft.PowerShell.Host

Microsoft.PowerShell.Management

Microsoft.PowerShell.Security

Pscx

Látszik, hogy én már telepítettem egy bővítményt: PowerShell Community Extentions (Pscx), ami egy PowerShell közösség által fejlesztett bővítménycsomag.

Nézzük ezek után, mit eredményez az export-console cmdlet:

PS C:\Users\tibi> Export-Console -Path .\console

PS C:\Users\tibi> Get-Content .\console.psc1

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

<PSConsoleFile ConsoleSchemaVersion="1.0">

  <PSVersion>2.0</PSVersion>

  <PSSnapIns>

    <PSSnapIn Name="Pscx" />

  </PSSnapIns>

</PSConsoleFile>

Ez a cmdlet egy psc1 kiterjesztésű XML fájlt generál, aminek a mélyén ott található azon snapineknek a listája, amelyek nem „gyáriak”. Ha egy ilyen psc1 fájlra duplán kattintunk, vagy a powershell.exe paramétereként szerepeltetjük, akkor az itt felsorolt snapineket automatikusan betölti a konzol. Nézzük, hogy hogyan nézne ki ezzel a powershell.exe felparaméterezése:

powershell.exe -PSConsoleFile .\console.psc1Word To HTML Converter