A grafikus PowerShell felület – Integrated Scripting Environment

Nagyon sok esetben elég nekünk a karakter alapú konzolablak, de többsoros szkriptek írásához azért még mindig jobb valami grafikus szkriptszerkesztő. Az első PowerShell verziónál csak külső gyártóktól juthattunk ilyenhez, a PowerShell 2.0-ás verziójától már kapunk egyet beépítetten is:

24 . ábra A PowerShell ISE 2.0

A PowerShell 3.0-tól az ISE jelentősen megváltozott. Az alábbi képen a 4.0-ás verzió látható:

25 . ábra A 4.0-ás ISE

Látható, hogy itt a felület már csak két ablakrészből áll. A felső a szkriptszerkesztő, az alsó kék pedig az integrált eredménymegjelenítő és futtató rész. De számos egyéb újdonság is megjelent, amit az alábbi táblázatban foglaltam össze:

Képesség

Magyarázat

 

Automatikus régiókezelés zárójelek mentén. A régiók összecsukhatók egyenként a ’-’ jelre kattintva, vagy a Crtr+M billentyűkombinációval az összes ki-be csukható.

 

Explicit régiókezelés a #region címkével.

Aktuális sor futtatása kijelölés nélkül. Elég, ha a kurzor a sorban van, F8 vagy a Run Selection eszközsori gomb hatására az aktuális sor kijelölődik és futtatódik.

Intellisense (gépelésre automatikusan megjelenő, legördülő, környezet érzékeny menü) cmdletekre, függvényekre, paraméterekre, .NET osztályokra, változókra.

Zárójelpárok megmutatása halvány kiemeléssel.

Snippetek (kódrészletek, sablonok) beillesztése Ctrl+J billentyűkombinációra vagy az Edit/Start Snippets menü kiválasztásával.

Parancselemző által észrevett hibák aláhúzása, és ha egérrel a hiba fölé megyünk, akkor magyarázat jelenik meg.

Blokk kijelölése az Alt billentyű nyomva tartása mellett egérrel, ami aztán másolható, a szkriptszerkesztő részben még törölhető is.

PowerShell 7-től kezdődően már nincs saját grafikus szkriptszerkesztője a PowerShellnek, a Microsoft Visual Studio Code a javasolt szerkesztő a Windows platformon. Ahhoz, hogy PowerShell tudattal szerkeszthessünk benne kódot, telepíteni kell bele a PowerShell bővítményt, sőt, bekapcsolhatjuk az ISE-szerű kinézetet:

26 . ábra Visual Studio Code - a PowerShell 7 javaslt szerkesztője

A Visual Studio bekonfigurálásáról van egy jó leírás a PowerShell dokumentációs oldalán:

https://docs.microsoft.com/hu-hu/powershell/scripting/components/vscode/using-vscode?view=powershell-7

 Word To HTML Converter