Parancstörténet

A PowerShell ablak megjegyzi a korábban begépelt parancssorainkat. Ezt a parancstörténet-tárt a Windows 10 előtti konzolban F7 billentyűvel tudjuk megjeleníteni. Vigyázat! Kétfajta történet-sorszámozás van, egy, ami ebben a felugró ablakban megjelenik:

                                                    16 . ábra A hagyományos PowerShell parancstörténet-tár

A másikat a Get-History mutatja meg nekünk. Az F7-re megjelenő történettárban minden tényleges sor (alpromptok is) külön vannak nyilvántartva. A get-history azonban másképp sorszámoz , mivel ott csak főpromptonként kapunk új sorszámot. Ráadásul a történettárból előhívott parancsok esetében a sorszámok másként viselkednek a kétfajta előhívás során.

Az alábbi ábra azt demonstrálja, hogy előhívtam a 3. parancsot a történettárból. Az F7-es történettár ezek után ezt a parancsot nem jeleníti meg újra, azt mutatja, hogy ezt a 3. parancsot egyszer hajtottam végre. Ezzel szemben a get‑history kiírta, mint 5. végrehajtást:

17 . ábra A megismételt parancsok nem jelennek meg a történettárban

A felugró parancstörténetből Enter billentyűvel lehet végrehajtatni a kijelölt korábbi parancsot, de gyakran arra van szükségünk, hogy egy régebbi parancsot kicsit módosítva hajtsuk újra végre. Ekkor ne Entert, hanem a jobbnyíl billentyűt nyomjuk meg.

Megjegyzés

Érdekes „rejtett” képességre irányította rá figyelmemet a PowerShell.com oldal egyik tippje. Ha beírunk egy komment jelet (#) és utána elkezdjük nyomni a TAB billentyűt, akkor a történettár elemei kerülnek elő. Ha a komment jel után elkezdjük begépelni egy korábbi PowerShell kifejezésünket és utána nyomunk TAB-ot, akkor az erre illeszkedő történettári elemeket adja fel.

PowerShell 5.0-ban, a konzolban nem működik az F7 billentyűre az „ablakban” felugró történettár, viszont a # jel után a Ctrl+Enter lenyomására, mintha IntelliSense lépne működésbe, megjelennek a korábban bevitt parancsok és választhatunk köztük a nyilak segítségével:

18 . ábra Intellisense-szerű történettár a PowerShell 5.0-banWord To HTML Converter