Soós Tibor

 

Támogathatja a könyv írását: https://www.paypal.me/soostibi

 

Windows PowerShell

– elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak

 

(A könyv ismerteti a PowerShell 2.0, 3.0 és 4.0, 5.x, 7.x verziókat is.)

 

 

A könyv még nincs kész, folyamatosan írom, javítom, bővítem. Gépelési hibák bőven előfordulnak még benne, illetve nem minden rész van tesztelve a legújabb PowerShell verzióra.

Utoljára módosítva: 2023. augusztus 23.

 

PS C:\> Get-Book | Where-Object {$_.Author -match "Soós Tibor"}

Legutolsó módosítások:

Dátum

Fejezet

Módosítás

2023.07.27.

1.8.5.4 Csőelemek tulajdonságainak összefűzése a PipelineVariable paraméter segítségével

Új

2023.07.26.

1.3.3.6 Halmazok (hashset)

Új

2023.07.07.

1.3.4 Szótárak (hashtáblák) és szótártömbök

Kiegészítés

2023.07.07.

2.4.7.1 Hibakeresés háttérfolyamatokban

Kiegészítés

2023.02.19.

3.3 Naplózó modul létrehozása

Új

 

 

 

2023


 

 


Előszó az aktuális kiadáshoz

A mostani időszakban egy új főfejezetet illesztek be a könyvbe: „ 3 Mini-projektek ” névvel. Ebben a PowerShell tudásunk összefoglalásaként praktikus függvényeket, szkripteket fogok berakni. Ráadásul nem rögtön a kész megoldást, hanem elsőként egy egyszerű kiinduló változattal kezdek, majd fokozatosan bővítgetem és ezek a változatok is benne vannak a könyvben, és az alfejezetek végén ott a végső megoldás. Minden verziót külön megmagyarázom, így lehet követni a fejlesztés gondolatívét.

 

 

Mindenkinek jó PowerShell tanulást és sok sikerélményt kívánok!

 

 

 

Budapest, 2023. január 21.

 

                                                      

                                             Soós Tibor

     soos.tibor kukac hotmail.com

 

 

A könyvben alkalmazott jelölésrendszer

Próbáltam minél átláthatóbb formába ölteni ezt az újabb kiadást, figyelembe véve, hogy mind papíron, mind elektronikus formában is könnyen olvasható legyen. A konzolos-karakteres képernyőképeket mindig a konzolról másoltam be, azaz kipróbált, futó kódok szerepelnek csak a könyvben. A másolás során a legnagyobb problémát a sortörések jelentik, hiszen a konzolról kimásolt részeknél akkor is sortörés karakter lesz a sor végén, amikor én valójában nem emeltem sort, hanem csak a végére értem és folytatódott a gépelés az új sorban. Az ilyen részek jelölése a könyvben a szürke hátterű, egyenes vonallal keretezett doboz:

[1] PS C:\> Ez itt egy konzolról kimásolt rész, vigyázni kell, hogy az elektron

ikus kiadásból, ha kimásolnak részeket és ki akarják próbálni, akkor egyrészt a

promptot el kell távolítani, másrészt értelmezni kell a kódot, hogy a nem igazi

 sortöréseket ne felejtsék el kiszedni.

Ezeknél a részeknél javaslom, hogy valamilyen szkriptszerkesztőbe másolják be először, és ott vegyék ki az estlegesen odakerült promptokat és a felesleges sortöréseket. Ehhez természetesen már valamennyire szükséges a PowerShell ismerete, hogy meg lehessen különböztetni a szándékolt sortörést a véletlentől.

Vannak olyan kódrészletek is a könyvben, amelyek rózsaszínes háttérrel látszódnak cakkos keretben. Ezek az elektronikus formátumú kiadásból várhatóan egy az egyben kimásolhatók és beilleszthetők szkriptszerkesztőbe vagy a PowerShell konzolba és remélhetőleg végrehajthatók.

"Ez itt most egy olyan szöveg, ami a szkriptszerkesztőből egy az egyben volt kimásolva és ide a könyvbe beillesztve. Nincs szándékolt sortörés! Érdemes kipróbálni, hogy ez most hogyan hajtódik ez végre például a konzolba másolva, vajon tényleg egy sorként illesztődik be?"

Ezekben a részekben általában a PowerShell ISE szkriptszerkesztőből kimásolt kódrészletek vannak, amelyek színkódoltak, azaz más színnel vannak szedve a változók, cmdletek, kulcsszavak, sztringek, stb.

Vannak aztán sorközi idézetek, amelyek vastag proporcionalis karakterrel vannak szedve, mint például ez: $ezitt = "a sorközi idézet". Ezek igazából a könnyebb észrevehetőséget szolgálják.

Végül vannak a könyvben kiemelt részek is, megjegyzések, melyek valami tanulságosabb, meglepőbb tényre hívják fel a tisztelt olvasó figyelmét, mint például ez:

Megjegyzés

Ha esetleg vannak nem konzisztensen formázott részek, vagy elgépelések, ottfelejtett helyesírási hibák, kérem, írják meg nekem, hogy a következő kiadásból mindenképpen kikerülhessenek!

Köszönöm!

 

ST

 

 

 Word To HTML Converter