A WMI áttekintése

Mielőtt belemerülnénk a WMI technológia részleteibe, érdemes tisztázni, hogy mire is jó ezek ismerete, hiszen a szoftvercégek jó pénzért megírják nekünk a kiváló felügyeleti alkalmazásokat, mi kattintgathatunk a remek felületen. A WMI technológia pedig legyen csak a szoftvercégek fejlesztőinek problémája, ők azért kapják a fizetésüket, hogy ilyesmit megtanuljanak és használjanak.

Nagyjából három olyan ok van, ami miatt mégsem kerülhetjük el a WMI megismerését:

Egyedi igények: – Bár a rendszerfelügyeleti szoftverek meglehetősen sokféle feladat megoldására képesek, speciális, egyedi funkciók mégis hiányozhatnak belőlük. Ilyenkor két dolgot tehetünk: kivárjuk azt a néhány évet, amíg a következő verzió megjelenik (talán abban benne lesz), vagy előkapjuk a Notepadot, és néhány sorban megírjuk magunk a hiányzó funkciót, WMI-t használó PowerShell script segítségével.

Költségek: A szoftvercégek kiváló termékei sajnos pénzbe kerülnek, méghozzá rendszer-felügyeleti szoftver esetében (nagyon) sok pénzbe. Egy Microsoft Systems Center Configuration Manager vagy IBM Tivoli megvásárlása néhány tucat gép esetében szinte reménytelen (és teljesen fölösleges is), de még pár száz gép esetén sem biztos, hogy kifizetődő. A néhány valóban szükséges funkció (például hardver és szoftverleltár, számítógépek monitorozása, riasztások, stb.) WMI segítségével egészen könnyen megvalósítható.

WMI-szűrők: A Windows Server 2003 újdonsága, hogy a csoportházirend (Group Policy) hatókörét WMI-szűrők segítségével módosíthatjuk. Mit is jelent ez? Tegyük fel, hogy csoportházirend segítségével szoftvert terítünk a hálózaton (300 különféle számítógép). A telepítendő szoftvernek viszont megvan az az eléggé el nem ítélhető tulajdonsága, hogy csak olyan gépen működik megfelelően, amelyben legalább 128 MB RAM van. Ha ezek a gépek nem egy külön OU-ban vannak (miért is lennének?), akkor vagy körbejárjuk a 300 gépet a manuális telepítéshez, vagy felkészülünk rá, hogy az automatikus telepítés valamilyen hibaüzenettel megszakad. A harmadik megoldás a WMI-szűrő használata. Ekkor az adott számítógép a szűrő hatására nyilatkozik a benne lévő memória mennyiségéről, és a telepítés csak megfelelő eredmény esetén indul el.Word To HTML Converter