A grafikus PowerShell felület – Integrated Scripting Environment

Nagyon sok esetben elég nekünk a karakter alapú konzolablak, de többsoros szkriptek írásához azért még mindig jobb valami grafikus szkriptszerkesztő. Az első PowerShell verziónál csak külső gyártóktól juthattunk ilyenhez, a PowerShell 2.0-ás verziójától már kapunk egyet beépítetten is.

A Windows PowerShell ISE  2.0 parancsikonnal indítható a grafikus szerkesztőfelület:

17 . ábra A PowerShell ISE 2.0

Amint az ábrán is látható, három ablakrészből áll össze a felület: a legfölső fülekkel lapozható módon tartalmazza az általunk begépelt vagy fájlból betöltött szkriptjeinket. A középső részben kapjuk meg a szkriptjeink és parancsaink futtatásának kimenetét, a legalsó ablakrészbe közvetlenül gépelhetünk parancsokat és az Enter lenyomására ezek azonnal végrehajtódnak.

Ez a program kicsit másképp működik akkor, ha amit a legfelső részbe írunk még nem mentettük el. Ilyenkor az eszközsori futtatás (Run Script) gomb megnyomására az egész általunk begépelt szkript úgy hajtódik végre, mintha alulra gépeltük volna be.

18 . ábra Elmentetlen szkript futtatása

Ha elmentettük a szkriptet, akkor csak a szkript meghívása látható a kimeneti ablakban, az egyes sorokat nem kapjuk vissza.

19 . ábra Elmentett szkript futtatása

Nagyon praktikus, főleg a szkriptjeink tesztelési fázisában, hogy lehetőség van csak a kijelölt szkriptrészek futtatására is az eszközsor Run Selection gombjával.

20 . ábra A kijelölt szkriptrész futtatása

A PowerShell 3.0-tól az ISE jelentősen megváltozott. Az alábbi képen a 4.0-ás verzió látható:

21 . ábra A 4.0-ás ISE

Látható, hogy itt a felület már csak két ablakrészből áll. A felső a szkriptszerkesztő, az alsó kék pedig az integrált eredménymegjelenítő és futtató rész. De számos egyéb újdonság is megjelent, amit az alábbi táblázatban foglaltam össze:

Képesség

Magyarázat

 

Automatikus régiókezelés zárójelek mentén. A régiók összecsukhatók egyenként a ’-’ jelre kattintva, vagy a Crtr+M billentyűkombinációval az összes ki-be csukható.

 

Explicit régiókezelés a #region címkével.

Aktuális sor futtatása kijelölés nélkül. Elég, ha a kurzor a sorban van, F8 vagy a Run Selection eszközsori gomb hatására az aktuális sor kijelölődik és futtatódik.

Intellisense (gépelésre automatikusan megjelenő, legördülő, környezet érzékeny menü) cmdletekre, függvényekre, paraméterekre, .NET osztályokra, változókra.

Zárójelpárok megmutatása halvány kiemeléssel.

Snippetek (kódrészletek, sablonok) beillesztése Ctrl+J billentyűkombinációra vagy az Edit/Start Snippets menü kiválasztásával.

Parancselemző által észrevett hibák aláhúzása, és ha egérrel a hiba fölé megyünk, akkor magyarázat jelenik meg.

Blokk kijelölése az Alt billentyű nyomva tartása mellett egérrel, ami aztán másolható, a szkriptszerkesztő részben még törölhető is.Word To HTML Converter