Soós Tibor

 

Támogathatja a könyv írását: https://www.paypal.me/soostibi

 

Windows PowerShell 5.1

– elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak

 

(A könyv ismerteti a PowerShell 2.0, 3.0 és 4.0 verziókat is.)

 

 

A könyv még nincs kész, folyamatosan írom, javítom, bővítem. Gépelési hibák bőven előfordulnak még benne, illetve nem minden rész van tesztelve PowerShell 5.1 szempontból.

Utoljára módosítva: 2019. január 4.

 

PS C:\> Get-Book | Where-Object {$_.Author -match "Soós Tibor"}

Legutolsó módosítások:

Dátum

Fejezet

Módosítás

2019.01.04

1.8.7 Gyűjtemények összehasonlítása (Compare-Object)

1.10.7.4 Egy összetett osztály példája: láncolt lista

Kiegészítés

Új

2018.10.23

2.21.13 AD objektumok kezelése LDAP osztályokkal

2.22.1 Helyi fiókok kezelése beépített cmdletekkel

2.21.7.1 Keresés idő típusú adatokra

Új

Új

Javítás

2018.09.22

2.15.8 Új WMI osztály létrehozása

Új alfejezet

 

 

 

2019


 

 


Előszó a 3. kiadáshoz

Három éve zártam le a könyv előző kiadásának kéziratát, most meg már a Windows PowerShellnek az 5.0 verziója érhető el. Mi történt a 2. kiadás óta a PowerShellel, hogy ki kellett bővítenem ezt a könyvet? Nem csak a PowerShell gazdagodott, de én is sokat okosodtam! És amit én megtanultam, amire én rájöttem azt szeretem leírni, hogy egyrészt magam számára is megőrizzem, másrészt hogy másoknak is segíthessek ezzel.

Másik nagy változás, hogy a ’katedrát’ felcseréltem a ’munkapadra’, azaz most már nem elsősorban tanítom a PowerShellt, hanem ezzel dolgozom egy 65000, jórészt számítógéppel dolgozó munkatársat foglalkoztató multinacionális cégnél. Így nekem is sok tekintetben szemléletet kellett váltanom: ami egy tantermi környezetben jópofa kis szkriptnek tűnt, az egy nagyvállalati környezetben használhatatlanul lassú vagy nem kellően hibatűrő megoldásnak bizonyulhat. Így sok olyan új módszer megtanulására, alkalmazására voltam kényszerítve, amelyekkel korábban nem is találkoztam. Ezek tapasztalatait is integráltam ebbe az új, bővített kiadásba, így főleg a gyakorlati rész bővült.

Ez a könyv jórészt a PowerShellről mint szkriptnyelvről és mint parancssori eszközről szól. Az első fejezetben megpróbálom az elméleti alapokat részletesen áttekinteni, majd a 2. részben gyakorlatiasabb témákat veszek elő. A PowerShell a Windows Management Framework része, és ennek a keretrendszernek több része is van. Ez a keretrendszer verzióról verzióra újabb bővítményekkel egészül ki, melyek nem szorosan kapcsolódnak magához a PowerShellhez, mint programozási nyelvhez, de azért fontos ismernünk ezeket is. Ezekről a bővítményekről szól a 3. fejezet.

Természetesen nem kívánok szakítani az oktatással, egyrészt belső tanfolyamokat munkahelyemen, másrészt ingyenes PowerShell tanfolyamokat a Budapesti Műszaki Egyetemen rendszeresen tartok.

 

 

Mindenkinek jó PowerShell tanulást és sok sikerélményt kívánok!

 

 

 

Budapest, 2016. január 9.

 

                                                      

                                             Soós Tibor

     soos.tibor kukac hotmail.com

 

 

A könyvben alkalmazott jelölésrendszer

Próbáltam minél átláthatóbb formába ölteni ezt az újabb kiadást, figyelembe véve, hogy mind papíron, mind elektronikus formában is könnyen olvasható legyen. A konzolos-karakteres képernyőképeket mindig a konzolról másoltam be, azaz kipróbált, futó kódok szerepelnek csak a könyvben. A másolás során a legnagyobb problémát a sortörések jelentik, hiszen a konzolról kimásolt részeknél akkor is sortörés karakter lesz a sor végén, amikor én valójában nem emeltem sort, hanem csak a végére értem és folytatódott a gépelés az új sorban. Az ilyen részek jelölése a könyvben a szürke hátterű, egyenes vonallal keretezett doboz:

[1] PS C:\> Ez itt egy konzolról kimásolt rész, vigyázni kell, hogy az elektron

ikus kiadásból, ha kimásolnak részeket és ki akarják próbálni, akkor egyrészt a

promptot el kell távolítani, másrészt értelmezni kell a kódot, hogy a nem igazi

 sortöréseket ne felejtsék el kiszedni.

Ezeknél a részeknél javaslom, hogy valamilyen szkriptszerkesztőbe másolják be először, és ott vegyék ki az estlegesen odakerült promptokat és a felesleges sortöréseket. Ehhez természetesen már valamennyire szükséges a PowerShell ismerete, hogy meg lehessen különböztetni a szándékolt sortörést a véletlentől.

Vannak olyan kódrészletek is a könyvben, amelyek rózsaszínes háttérrel látszódnak cakkos keretben. Ezek az elektronikus formátumú kiadásból várhatóan egy az egyben kimásolhatók és beilleszthetők szkriptszerkesztőbe vagy a PowerShell konzolba és remélhetőleg végrehajthatók.

"Ez itt most egy olyan szöveg, ami a szkriptszerkesztőből egy az egyben volt kimásolva és ide a könyvbe beillesztve. Nincs szándékolt sortörés! Érdemes kipróbálni, hogy ez most hogyan hajtódik ez végre például a konzolba másolva, vajon tényleg egy sorként illesztődik be?"

Ezekben a részekben általában a PowerShell ISE szkriptszerkesztőből kimásolt kódrészletek vannak, amelyek színkódoltak, azaz más színnel vannak szedve a változók, cmdletek, kulcsszavak, sztringek, stb.

Vannak aztán sorközi idézetek, amelyek vastag proporcionalis karakterrel vannak szedve, mint például ez: $ezitt = "a sorközi idézet". Ezek igazából a könnyebb észrevehetőséget szolgálják.

Végül vannak a könyvben kiemelt részek is, megjegyzések, melyek valami tanulságosabb, meglepőbb tényre hívják fel a tisztelt olvasó figyelmét, mint például ez:

Megjegyzés

Ha esetleg vannak nem konzisztensen formázott részek, vagy elgépelések, ottfelejtett helyesírási hibák, kérem, írják meg nekem, hogy a következő kiadásból mindenképpen kikerülhessenek!

Köszönöm!

 

ST

 

 

 Word To HTML Converter